top of page

FAQ:S - frågor och svar

Hur mycket kostar en flygbiljett till Marocko och vart ska jag? Ingår biljetten?

Såklart är det lite svårt att säga, men en biljett brukar ligga mellan på ca 2500 - 4000SEK nånting. Vi samlas i Marrakech som har en flygplats nära centrum. Biljetten köper man själv men jag hjälper gärna till och bokar om så önskas. 

Vad talar man för språk i Marocko?

Man talar darija, en arabiska dialekt, samt olika berberspråk. En del talar också franska, spanska och engelska. Vi klarar oss i regel på engelska. 

 

Hur är säkerheten i Marocko?

Marocko präglas av lugn och stabilitet och man är mycket beroende av turistnäringen så man vill turisternas bästa och jag har alltid känt mig trygg i Marocko. Under resorna har vi också alltid marockaner med oss i form av guider och chaufförer. 

 

Vad är det för temperatur?

Min upplevelse att under de datum som resorna i regel äger rum så är det är ganska behagligt för oss nordbor, ungefär som en svensk sommar. På nätterna och på morgonen kan det vara lite kyligt. Bra är att ta med sig solskydd, en varm tröja och nåt vindtätt. Jag skapar alltid en Facebook - grupp för mina resenärer där jag skickar ut packlista bl a. 

Vad används för valuta i Marocko?

Valutan heter dirham och en dirham är ungefär lika mycket som en svenska krona. 

Kan man betala med kort i Marocko?

På en del ställen kan man det, men nästan alltid  används kontanter. Det går bra att växla in kontanter på flygplatsen eller på växlingskontor inne i Marrakech. Det finns också bankomater i Marrakech där man kan ta ut pengar. Kolla med din bank hur hög avgiften är. 

Måste man betala dricks?

Systemet med dricks är mycket utbrett i Marocko och löner kan inte jämföras med de vi har i Sverige. Äter man ute så rundar man gärna av eller lägger på ca 10 %. Stick till en chaufför som kört på dig under en dag en hundring och om du fått massage är det fint att ge en slant för väl utförd tjänst, det är såklart frivilligt men något man bör göra. Viktigt är också att inte ha för stora pengar med sig - ofta är det ont om växel. 

 

Hur kommer man från flygplatsen till riaden?

Jag möter upp och hämtar er med bil, alt står chaufför redo med en skylt med ditt namn. 

Är det vanligt att få magsjuka?

Några resenärer har haft oturen att bli sjuka. Det man kan göra är att förbereda sig innan med mjölksyretabletter, men också på plats tänka sig för, tvätta händer osv. 

 

Måste man yoga?

Yogan är såklart frivillig men jag tycker den bidrar till en ännu djupare upplevelse av den fantastiska erfarenhet som det är att vara i Marocko. 

Vilken sorts yoga är det?

Kundaliniyoga och yinyoga och ibland en blandning av de båda. Meditation, avslappning och vila brukar alltid vara inslag i yogapassen. 

 

Måste man kunna yoga?

Nej, yogan anpassas efter gruppen och man gör alltid yoga efter egen förmåga, det ska inte vara någon  prestation. 

 

Hur sover man på ridresorna?

Vi sover på riktiga madrasser i stora tält, för flera personer. Om man skulle behöva ett eget tält  så brukar det gå att lösa. Man behöver ha med sig sovsäck, men ibland finns filtar att låna. 

 

Kan man duscha på ridresorna?

Sover vi på riad vilket vi gör ibland så går det såklart att duscha, men annars är det begränsat med vatten med på ridresorna där vi sover i tält. 

 

Hur går man på toaletten på ridresorna?

Man går på toa i det fria för det mesta, men ibland sätter man upp ett litet tält, gör ett hål i marken och stallet dit en låda med en toasits, där gör man det man behöver och häller sedan på lite spån. 

 

Vad är det för nivå på ridningen? 

Du bör behärska alla gångarterna, samt kunna ta hand om hästen lite, borsta, sadla, tränsa. Du behöver också vara lite rustad för att orka sitta flera timmar i sadeln. 

 

Vad gör man med bagaget under ridningen?

På resorna möts vi upp av kocken på våra läger och hen har med sig vårt bagage. Ofta finns möjlighet att lämna större bagage på hotelle, men det man behöver under ridturen får vi tillgång till på kvällen. När du rider behöver du bara ha med dig det du vill, kanske telefon och annat personligt. 

 

Kan man surfa under ridresorna?

Det finns inget wi-fi men ibland kan man låna internet av guiderna om man behöver kolla nödvändiga saker. 

 

Hur mår hästarna? 

Hästarna är väl omhändertagna av mina kontakter i Marocko och varje dag görs en koll på hur de mår. Hästarna är mina medarbetares levebröd, så de är välskötta på alla sätt och vis. 

Vad ska  man ha med sig på ridresorna?

Inför varje resa skickas det ut en packlista. 

Hur kommer vi till hästarna?
Vi körs minibuss/bil från. 

 

Marocko är kaos ibland -men tänk på att resa med ett öppet sinne och vara öppen för att det inte alltid blir som man har tänkt. Det kan vara skönt att släppa på kontrollen ibland och bara vara,  bara följa med i det som händer i detta fantastiska land.

marocko_10.jpg
bottom of page